Medewerkers met een vast contract vallen standaard onder de aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf. Schade veroorzaakt door hen wordt via de werkgever geclaimd. Bij zzp’ers is dit anders. Ronald de Waard: “Zzp’ers en freelancers zijn zelf aansprakelijk voor de door hen veroorzaakte schade. Er is geen wettelijke standaarddekking voor zzp’ers. Freelancers moeten zelf een passende verzekering afsluiten. Voor sommige beroepen is dit verplicht, voor anderen niet.”
Zzp’ers zijn doorgaans niet wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, met enkele uitzonderingen. Beroepen zoals notarissen en financiële adviseurs moeten wel een verzekering hebben. Ronald de Waard: “Een kleine fout kan desastreuze gevolgen hebben. Voor sommige kennisgebieden is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht, maar voor andere beroepen niet. Toch is het vaak verstandig om als freelancer een verzekering af te sluiten, zelfs als dit niet wettelijk verplicht is.”
“Sommige opdrachtgevers willen niet samenwerken met freelancers zonder verzekering. Ze willen volledige zekerheid, anders zouden zij mogelijk moeten opdraaien voor de schade die door een freelancer is veroorzaakt,” vervolgt Ronald de Waard. “Wie als zzp’er een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, kan deze vaak fiscaal aftrekken, wat het afsluiten van een verzekering aantrekkelijker maakt.”
Voor bepaalde groepen is een aansprakelijkheidsverzekering absoluut noodzakelijk. Ronald de Waard: “Bij sommige beroepsgroepen lijkt dat niet vanzelfsprekend, maar het is toch verstandig om een verzekering af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een freelance ICT’er. Een fout in zijn programmeerwerk kan leiden tot een grote systeemcrash. En daar is de freelancer wettelijk aansprakelijk voor.”
“Zzp’ers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade die hun opdrachtgevers lijden. Vaak wordt gedacht dat de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) van particulieren voldoende dekking biedt, maar dat is niet zo. De WA-verzekering dekt geen beroepsfouten. Hiervoor is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig, die dan wel afgesloten moet zijn,” zegt Ronald de Waard.
“Freelancers veroorzaken soms ook schade aan eigendommen van hun opdrachtgevers. Bijvoorbeeld als een zzp’er op kantoor werkt en per ongeluk koffie morst op een kopieerapparaat, wat onherstelbare schade veroorzaakt. In zo’n geval kan de opdrachtgever de zzp’er aansprakelijk stellen voor de schade. Een zzp’er met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is hiervoor verzekerd en kan de schade claimen,” legt Ronald de Waard uit.
Welke verzekering noodzakelijk is, hangt af van het soort werk dat de freelancer verricht. Ronald de Waard: “Adviesberoepen zoals juristen, boekhouders en artsen werken meestal niet buiten de deur, waardoor een AVB misschien overbodig is. Zij moeten zich wel verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid (BAV).”
“Bij uitvoerende beroepen is de kans op een beroepsfout kleiner. De taak is vaak duidelijk omschreven en fouten zijn soms de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever zelf. Voor deze beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering minder noodzakelijk, maar een AVB juist handig om te hebben,” vervolgt Ronald de Waard.
Ronald de Waard wijst erop dat het vaak verstandig is om beide verzekeringen te hebben: “Schadeclaims kunnen snel oplopen, zeker als het tot rechtszaken komt. Dan blijkt het investeren in dergelijke verzekeringen toch de moeite waard.”
ZZP'ers zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een passende aansprakelijkheidsverzekering, aangezien er geen standaard wettelijke dekking is voor freelancers. Hoewel het voor de meeste beroepen niet verplicht is, kan het afsluiten van een verzekering cruciaal zijn om financiële risico's te beperken en de samenwerking met opdrachtgevers te vergemakkelijken. Voor bepaalde beroepen is een aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht, zoals voor financiële adviseurs en notarissen. Het is vaak verstandig om zowel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) als een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) te hebben, afhankelijk van de aard van het werk, om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen mogelijke schadeclaims.
Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.