Terug

Zo zorg je voor een goede pitch voor het volgende netwerkevent

Wees kort, maar volledig

Houd je pitch zo kort mogelijk. Een goede maatstaf is ca. 1 minuut. De ander heeft deze vraag immers gesteld om een beeld te krijgen van wat je doet, niet om je levensverhaal te aanhoren. Dat gezegd zijnde, is het wel belangrijk om zo volledig mogelijk te zijn en dus ook niet te weinig te vertellen.

Wat moet er dan aan bod komen in je pitch?

Lees daarvoor de tips in de volgende alinea’s. Focus op wat het oplevert en benoem je doelgroep Een veelgemaakte fout is te veel praten over wat je dat doet. Wil je de ander triggeren, dan moet je vooral praten over wat je aanbod oplevert en voor wie je dat doet. Zeg bijvoorbeeld niet simpelweg “ik schrijf teksten voor websites”, maar zeg “ik schrijf SEO-webcontent voor websites van ondernemers en help hen zo aan meer websitebezoekers, leads en klanten”.

Leg moeilijke termen meteen uit

Horen veel mensen krekels wanneer ze jouw pitch horen? Waarschijnlijk gebruik je te veel vaktermen en leg je niet (goed) uit wat ze betekenen. Zeg bijvoorbeeld niet simpelweg “Ik ben content writer”, maar zeg “Ik schrijf teksten voor webpagina’s, blogs en socialmediaposts”. Nu begrijpt de ander meteen wat je doet. Want weet dat veel mensen niet durven door te vragen en liever gewoon ja knikken als jij met moeilijke woorden begint te gooien.

Deel minstens een unique selling point

Een unique selling point is iets dat jou uniek maakt en dat je onderscheidt van je concurrenten. In mijn geval is het feit ik de combinatie grafisch ontwerp, content coaching en content writing aanbiedt, iets wat heel uniek is binnen mijn branche. Probeer hierin zo origineel mogelijk te zijn en vermijd standaardzinnen als “Ik heb veel ervaring” of “We staan garant voor een persoonlijke aanpak”, want hier gaat niemand enthousiast van worden. Geef een voorbeeld Indien je iets meer tijd hebt, is het een goed idee om een voorbeeld te geven, dus een verhaal over hoe jij een klant hebt geholpen via je aanbod en wat dat opgeleverd heeft. Houd het best bij een sterk voorbeeld. Voeg eventueel een grappige of uitzonderlijke toets toe, maak het verhaal persoonlijk of vertel iets meer over de impact op het leven, de gevoelens, ervaringen … van de klant. De kans dat de ander je verhaal onthoudt, wordt hierdoor groter.

Schrijf je pitch uit en oefen zo veel mogelijk

Ga er niet zomaar vanuit dat jouw pitch wel ergens in je hoofd zit en dat je gemakkelijk en duidelijk kan vertellen wat jij doet en voor wie. Schrijf je pitch uit, liefst op papier, en oefen de zinnetjes vervolgens zo vaak als je kan. Je kan je pitch bijvoorbeeld oefenen met vrienden, roommates, je man of vrouw, eender wie bereid is even te luisteren, en eventueel ook feedback kan geven. Je zal merken dat je verhaal steeds beter wordt, elke keer als je je pitch herhaalt.

Ik ben Chloë De Raedt en als content creator & coach help ik ondernemers aan meer juiste klanten, waarmee het klikt en die zorgen voor een hogere omzet. Dit doe ik via coachingsessies, het schrijven van SEO-webcontent en online cursussen. Daarnaast ontwerp ik brochures en e-books van a tot z: van topic en content tot grafisch ontwerp.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten