Terug

Zo kan je als freelancer meer grip krijgen op je financiën

Houd een overzicht van je inkomsten en uitgaven bij

Een kasboek is een document, de meeste freelancers gebruiken hiervoor gewoon Excel, waarin je noteert wat je inkomsten en uitgaven zijn, per project, per klant en per maand. Het is in principe zelfs verplicht om als zelfstandige zo’n kasboek bij te houden. Belastingcontroleurs kunnen dit immers opvragen bij controle. Door op maandelijkse basis het verschil te berekenen van je inkomsten en uitgaven (inclusief belastingen, sociale zekerheid e.d.), weet je wat je winst is. Wat dan slim is, is om je prognose voor de komende maand of maanden op voorhand te bekijken. Doe dit zeker voor de maand die volgt. Is je verwachte winst te laag, zet dan extra in op marketing en sales om meer klanten aan te trekken.

Keer jezelf maandelijks een loon uit

Heb je een helder beeld op je gemiddelde maandelijkse winst? Dan kan je jezelf dit bedrag maandelijks op een vast moment uitkeren. Wanneer je dit doet, maakt op zich niet veel uit, zolang het maar telkens dezelfde dag van de maand is, bijvoorbeeld de 1e of 15e van de maand. Door zo telkens een vast bedrag van je bedrijfsrekening naar je privérekening over te zetten, krijg je meer grip op je financiën. Op die manier heb je immers een goed beeld op het geld dat je beschikbaar hebt voor privé-uitgaven. Dit zorgt voor een gevoel van controle en het weerhoudt je van buitensporige uitgaven in maanden waarin je veel geld verdient, versus stress tijdens mindere maanden.

Werk aan je money mindset

Veel beginnende, maar ook sommige gevestigde freelancers, durven niets tot weinig geld uit te geven. Dat wil zeggen dat ze ook niet investeren in hulp, bijvoorbeeld van een businesscoach. Nochtans is hulp inschakelen bijna altijd een slimme zet. Want als je de juiste persoon inschakelt, stijgt je omzet na verloop van tijd dusdanig dat je de kost dubbel en dik terugverdient. Daarbij komt nog dat een focus op het idee dat je weinig geld hebt, maakt dat jij dit ook - vaak onbewust - zal uitstralen. Jij gaat pushy zijn, onzeker en nerveus overkomen, vaak praten over sparen en weinig geld, enzovoort. Dit werkt natuurlijk omgekeerd: klanten gaan dan net niet bij jou kopen of jou inschakelen. Een mindset gericht op gedachten als ‘ik heb weinig geld’ werkt dus blokkerend. Hoe switch je zo’n blokkerende money mindset dan? Om te beginnen kan je nagaan wat jouw beperkende overtuigingen zijn als het gaat over geld. Je kan deze letterlijk opschrijven en ze dan omkeren naar positieve overtuigingen. Via affirmatiemeditaties kan je je deze nieuwe overtuigingen dan als het ware eigen maken.

 

Deze blog werd geschreven door Chloë De Raedt. Chloë is content creator en coach en helpt ondernemers en KMO’s om hun bedrijf om te toveren tot een pareltje met aantrekkelijke content en visuals, om zo meer leuke klanten aantrekken.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten