Terug

Zin in een workation? 3 tips om je trip zo goedkoop én comfortabel mogelijk te maken

1. Een locatie kiezen

De beste locatie voor jou hangt natuurlijk af van je interesses, voorkeuren naar weer toe en of je veel belang hecht aan sociale contacten en activiteiten naast je werk. Ga bijvoorbeeld niet op workation in de middle of nowhere als jij niet graag alleen bent. Dat spreekt voor zich.

Wel goed om weten, is dat je tijdens de winter best zuidelijker trekt dan Zuid-Europa, toch als je naar een warme bestemming wilt gaan. Want de klimaatcijfers zien er misschien wel vrij goed uit (lees: 15 à 20 graden). Maar in realiteit is het in deze landen als Spanje en Griekenland van november tot maart meestal vrij frisjes, vooral binnen in huis. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid, plus het feit dat de woningen meestal niet voorzien zijn van centrale verwarming, dubbele beglazing of goede isolatie.

Betaalbare en warme bestemmingen voor wie een winter escape wilt doen zijn Madeira, de Canarische Eilanden en Kaapverdië. Voor wie meer budget heeft, raad ik Midden-Amerika, het zuiden van de Verenigde Staten en Australië aan. Denk aan Costa Rica, Miami of Sydney. Landen in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika lijken voor veel mensen droombestemmingen, maar besef dat je hier te maken kan krijgen met hevige regens, zeer hoge temperaturen en slechte wifi. Niet bepaald comfortabel voor wie overdag wil werken dus.

2. Een comfortabel verblijf vinden

Deze lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is het allerminst. Geloof me vrij: besteed aan de keuze van je verblijf voldoende tijd, of je zou weleens binnen de 24u op de volgende vlucht naar huis kunnen zitten. Mijn advies: stel zo veel mogelijk vragen aan de uitbater vooraleer je boekt. Voor wat betreft het soort verblijf zijn er op de meeste locaties veel opties, maar persoonlijk vind ik B&B’s, appartementen en colivings het fijnst. Maar je kan ook kiezen voor huizenruil of een hostel.

Checklist om af te vinken:


• Goede wifi. Check de beschrijving en de reviews. Twijfel je, vraag dan aan de uitbater of de wifi goed werkt. Vermeld daarbij duidelijk dat je een hele dag door van thuis uit zal werken, dat je regelmatig grote bestanden zal moeten downloaden en dat je videocalls wilt doen.
• Warm water, airco of centrale verwarming. Vooral in landen waar het vrij of heel koud of warm zal zijn tijdens je verblijf, zijn deze voorzieningen een must.
• Een rustige plek. Ga na of de accommodatie niet vlak bij een autosnelweg, club of druk café gelegen is. Want je wilt geen uren wakker liggen en de volgende dag geeuwend naar je laptop staren.
• Vlak bij plekken die voedsel verkopen. 15 min. wandelen kan misschien weinig lijken, maar geloof me, als je twee zakken met boodschappen moet verslepen, kan dit zeer lang zijn. Zorg dus dat je verblijf dicht bij minstens één supermarkt, en eventueel ook dicht bij een of meerdere restaurants gelegen is. Dat laatste zeg ik erbij omdat je dan de optie hebt om eens voor takeaway te gaan.
• Een bureau of eettafel die relatief groot is. Het lijkt misschien logisch, maar in sommige B&B’s is dit niet voorzien. Check dit dus, tenzij er een koffiebar met wifi of coworking in de buurt is waar je kan en wilt gaan werken.

3. Een periode kiezen en je vlucht boeken

Er bestaan talloze websites waar je vluchten kan boeken, met uiteenlopende prijzen. Aangezien je als freelancer geen rekening moet houden met vakantieperiodes, kan je kiezen voor tijden waarop de vluchten het goedkoopst zijn. Doorgaans zijn de prijzen het laagst op weekdagen, ’s ochtends vroeg en ’s avonds. Tijdens de weekends zijn de prijzen meestal het hoogst. Waar vind je goedkope vluchten? Zelf gebruik ik altijd Google Flights. Hier worden alle prijzen die online te vinden zijn vergeleken, en kan je dus de goedkoopste optie kiezen. Ryanair raad ik eerder af, want het is en blijft een low cost maatschappij. Het risico bestaat bijvoorbeeld dat je vlucht last minute geannuleerd wordt, zonder terugbetaling. Ik heb bijvoorbeeld goede ervaringen met TUI Fly, Brussels Airlines en Emirates.

Chloë is content creator en coach.
Haar missie is ondernemers, kmo’s en ngo’s helpen om hun bedrijf uit te bouwen tot een pareltje met aantrekkelijke content en visuals, zodat ze meer leuke klanten aantrekken.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.