Terug

5 tips voor meer productiviteit

Werk in themadagen

Veel freelancers werken in de loop van de dag aan uiteenlopende taken. Ze focussen zich bijvoorbeeld eerst even op project x, houden zich dan een paar uurtjes bezig met marketing zoals socialmediaposts maken, sturen dan nog wat mailtjes en werken dan nog aan project y. Dit kan fijn zijn of lijken voor wie houdt van variatie. Maar wist je dat zogenaamd contextswitchen ook erg veel mentale energie vraagt? Wat je kan doen om dat te vermijden – en zo productiever te worden – is werken in themadagen. Focus je bijvoorbeeld maandag op marketing, dinsdag op je projectinhoudelijke taken, en woensdag op administratie en communicatie. Donderdag en vrijdag ben je dan vrij, want je bent de voorbije dagen zeer productief geweest. Nee, grapje. Maar plan dus volledige dagen in voor clusters taken, ook wel themadagen genoemd. Je zal merken dat je een pak meer focus zal hebben.

 

Neem voldoende en de juiste pauzes

Pauzes nemen, we weten allemaal dat het belangrijk is, en dat we het niet mogen vergeten. Maar toch nemen wij freelancers vaak te weinig en vooral niet de juiste pauzes. Wat zijn dan ‘juiste pauzes’? Om te beginnen: hoeveel pauzes je best neemt, hangt af van persoon tot persoon. Sommige mensen nemen graag elk uur een korte pauze van 5 minuten, anders werken liever 3u door en nemen dan een kwartiertje pauze. Speel hier wat mee, test het uit, en kijk wat voor jou werkt. Daarnaast is het heel belangrijk om goed in het oog te houden wat je precies doet tijdens je pauzes. Stop bijvoorbeeld met scrollen op social media. Want, wees nu eens eerlijk: wat levert dit op?

Ben je je blind aan het staren op wat andere ondernemers doen of beleven, raak je verward door tegenstrijdige adviezen van marketingspecialisten of ben je gekke filmpjes aan het bekijken? Social media is puur gif als je er niet bewust mee omgaat. Maak in plaats daarvan een wandeling, sla een praatje met je huisgenoot, drink een theetje, doe een kwartiertje yoga… Zorg met andere woorden voor pauzes die je energie geven. Deel grote taken op in minitaken Vaak stellen we te hoge of te moeilijke doelen of verwachtingen. Dat maakt dat ons takenlijstje voor dag x of week y niet haalbaar is. We krijgen dan het gevoel dat we blijven vasthaken en dat we niets gedaan krijgen. Een van de beste manieren om grote taken af te werken is ze op te delen in minitaken: een reeks heel kleine to do’s die leiden tot een bepaald resultaat. Stel bijvoorbeeld dat je een portfoliowebsite wilt maken. Dan zullen je eerste minitaken zijn: een domeinnaam kopen, een hostingprovider zoeken, WordPress installeren, een thema & plugins installeren en de teksten voor de home page schrijven. In plaats van in je planning op dag x ‘website maken’ te schrijven, schrijf je dan bv. ‘domeinnaam kopen’, ‘hostingprovider zoeken’ en ‘WordPress installeren’.

 

Baken je werkuren duidelijk af

Een van de grootste valkuilen voor freelancers is dat ze altijd kunnen werken. Wanneer je er echter op deze manier naar kijkt, riskeer je sommige dingen te blijven uitstellen of verder in je agenda in te plannen. En dat maakt dat je niet productief bent wanneer je werkt. Daarom is het belangrijk om op vlak van tijd duidelijke grenzen te stellen voor jezelf en deze nooit tot zelden te overschrijden. Sta even stil bij deze vraag: hoeveel kan en wil je werken? 50%, 70%, 80%, fulltime, nooit tijdens het weekend, slechts een avond per week, niet tijdens de maand juli, want dan neem je jaarlijks verlof…? Wanneer je je planning maakt, zorg je vervolgens dat je binnen deze grenzen werkt en dat je je hieraan houdt. Heb je niet voldoende zelfdiscipline om op deze manier te werken, dan kan je eventueel afspraken maken met mensen die je vaak spreekt en die je kunnen bijsturen indien je je hieraan niet houdt. Denk aan je partner, roommates of een businessbuddy.

 

Zorg voor een goede werkroutine en -omgeving

Een vast bureau of kantoor heb je als freelancer niet, tenzij je elke dag naar dezelfde coworkingplek gaat. Maar in dat geval heb je ook niet altijd de optie om je eigen plekje te claimen. Werk je altijd van thuis uit, dan heb je bovendien het nadeel dat er veel afleidingen (kunnen) zijn, meer dan op kantoor. En ook qua werktijden hebben freelancers doorgaans veel vrijheid.

Samengevat kunnen veel freelancers dus overal en altijd werken. Superleuk die vrijheid, maar een mens blijft een gewoontedier. En routines zorgen voor productiviteit. Werk daarom aan een routine en een werkomgeving die jou helpt om productief te zijn. Sta bijvoorbeeld elke dag op exact hetzelfde uur op, zorg dat je werkomgeving duidelijk afgebakend is – werk bijvoorbeeld in een aparte bureau in de logeerkamer, zorg voor inspirerende decoratie…

 

Door Chloë De Raedt
helpt bezielde ondernemers en KMO’s helpen om een goedlopend bedrijf uit te bouwen of (verder) te laten groeien. Dit doet ze als freelance grafisch vormgever en tekstschrijver, alsook als businesscoach. 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.