Terug

Vijf tips voor als je geïnterviewd wordt

1. Wees eerlijk

Dit is met afstand de belangrijkste tip. Tegenwoordig wordt bijna elk interview opgenomen. Als drie maanden later blijkt dat je gelogen hebt, kom je er veel slechter van af dan wanneer je een minder gunstig (maar eerlijk) antwoord geeft. En als je iets niet wilt zeggen, zeg je gewoon ‘geen commentaar’. Dat is nog altijd beter dan liegen.

2. Bereid niet het gesprek voor, maar de interviewer

Het gesprek voorbereiden heeft weinig zin. Om te beginnen weet je als het goed is al wat je wilt vertellen. Daarnaast verloopt een interview toch altijd anders dan je verwacht. Het is veel beter om je te verdiepen in de persoon die jou gaat interviewen. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan waar het gesprek over gaat. Een voorbeeld. Hoewel het allebei talkshows zijn, zit er een groot verschil tussen Sven Kockelmann van Op 1 en Beau van Erven Dorens van Beau. Beau stelt ook wel kritische vragen, maar op een heel andere manier dan Kockelmann. Door de stijl van je interviewer te kennen, weet je een beetje wat je kunt verwachten.

3. Blijf rustig

Een interview geven is over het algemeen leuk. Natuurlijk is dat niet zo als je mag uitleggen waarom je de helft van je personeel hebt ontslagen, maar dit zijn (hopelijk voor je) uitzonderingen. Toch moet je op je hoede zijn. Sommige interviewers zullen proberen om je uit de tent te lokken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te prikken en je niet uit te laten praten. Blijf vooral rustig. Een strijd met de interviewer verlies je bijna altijd.

4. Wees flexibel

Je hebt vast en zeker weleens een interview gezien waarin de geïnterviewde vijf keer hetzelfde antwoord gaf, ondanks dat er andere vragen werden gesteld. Dat is pijnlijk hè. Tijdens een interview moet je dan ook van het script af durven wijken. Een journalist kan tijdens een interview een interessante uitspraak horen, wat meteen tot een vraag leidt. Blijf in deze gevallen niet bij je verhaal, maar ga mee met de journalist. Natuurlijk zijn er grenzen. Stel dat je als wethouder een interview geeft over de opwarming van de aarde en de interviewer verzoekt je om een complete analyse over de verkiezingszege van Wilders te geven, dan hoef je dat niet te doen. In zo’n geval is het beter om een korte reactie te geven en een link te leggen met de opvattingen van Wilders over klimaatverandering.

5. Oefen met bekenden

Voor mensen die vlot praten, is een interview geven makkelijk. Elk antwoord komt er vloeiend uit en het lijkt alsof ze niet over de vragen hoeven na te denken. Gaat het bij jou wat minder soepel? Ga dan oefenen. Dat kan met iedereen, zoals je partner of je collega. Bij het oefenen mis je de spanning van het echte interview, maar kan je wel vertrouwen krijgen in jezelf en in het verhaal dat je wilt vertellen. Bovendien trainen voetballers ook. Voor de teamprestatie, dat dan weer wel.

 

Door Martijn Katsman

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.