Terug

Vijf tips om als freelancer de energiecrisis te lijf te gaan

 

Moeten we het nog herhalen? De energiecrisis komt er niet, ze is er al volop! Dat merken we aan de torenhoge facturen, de alarmerende persberichten en ongeziene maatregelen hier en daar om de klimaatcrisis tegen te gaan. Hoe dit aanpakken als freelancer hangt af van je eigen situatie, maar ter inspiratie geef ik alvast mijn top 5 om dit zo goed mogelijk te verwerken.


1. Begin met kleine ingrepen in je persoonlijk leven.

Je bent waarschijnlijk al overstelpt door allerhande suggesties, maar het begint inderdaad allemaal bij ons thuis met kleine dingen die we onmiddellijk kunnen toepassen: de verwarming een graad of twee lager, wasmachines en droogkasten tijdens daluren laten draaien, verlichting niet onnodig laten branden, korter (en voor wie dat ziet zitten kouder) douchen, enz. Als je die dingen al doet krijg je warempel écht het gevoel dat je meehelpt de wereld te redden (ook al lijkt dat een wat overdreven uitspraak), wat een boost geeft aan je motivatie het voor langere tijd aan te houden.

 

2. Zoek werkplekken op waar je overdag wat warmte kan opsnuiven.

Werk je vaak van thuis? Zorg er dan voor dat jouw werkruimte toch van een minimale verwarming geniet, want als je stil zit voel je sneller de koude. Mensen met zonnepanelen die minder gas willen verbruiken gebruiken hiervoor bv. een klein elektrisch verwarmingstoestelletje alleen voor hun werkplek. Zonder zonnepanelen lukt het ook wel echt door extra dikke truien of kousen te dragen. Het klinkt waarschijnlijk raar, maar ik herinner me niet dat ik die ooit droeg in het nabije verleden – waarschijnlijk omdat de verwarming nog te hoog stond. Wordt het écht te koud bij jou thuis volgens de stand van jouw thermometer? Trek er dan op uit richting bibliotheek of ‘co-working space’! Die zullen nog wel wat budget hebben voor basisverwarming, met als extra wat sociaal contact. Wij freelancers die alleen werken kunnen die extra vitamines wel gebruiken!


3. Blijf zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets of te voet doen.

Eens het herfst of winter wordt hebben we vaker de neiging ons met de auto of de trein te
verplaatsen. We laten de fiets die zo populair was tijdens de zomermaanden gemakkelijk
aan de kant staan. En tóch zijn er vaak heel mooie dagen met veel zon en blauwe hemel als
het kouder wordt. Haal je stalen ros wat vaker buiten bij mooi weer of doe je boodschappen
gewoon te voet als dat kan.


4. Bekijk al je facturen en doe een audit.

Inflatie, facturen en prijzen… Niet alleen onze energiefactuur is gestegen, maar virtueel alles wat je moet betalen! Neem de tijd om eens alles aan je eigen ‘audit’ te onderwerpen. Heb je alle abonnementen waarop je hebt ingeschreven écht nodig? Al ooit aan een goedkopere provider gedacht voor één van de zaken die je niet kan missen? Doe je bepaalde zaken die je als bedrijfskost zou kunnen inbrengen nog altijd privé? Krijg je de kans van je energieleverancier om te kiezen tussen je voorschot meteen te betalen of het uit te stellen tot de eindafrekening? Bekijk het in functie van de timing van je opdrachten als freelancer en het moment dat je opdrachtgever je betaalt.


5. Onderschat het effect van onzekerheid op je gemoedstoestand niet en neem actie.

Probeer af en toe de rekeningen en de ermee gepaard gaande onzekerheden uit je hoofd te zetten. Beweeg genoeg, trek voldoende regelmatig de natuur in als je kan, en kijk misschien wat minder naar al het (negatieve) nieuws waardoor we overstelpt worden. Vervang de tijd die je normaal via sociale media of andere kanalen besteedt om iets negatiefs te lezen of
horen door qualitytime met vrienden of familie!

------------------------------

Isabelle Colle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliek.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.