Terug

Vijf belangrijke afschrikkers voor freelancers en hoe ze dit kunnen verhelpen

Laten we even de Corona crisis opzij liggen, en kijken naar de belangrijkste redenen waarom freelancers twijfelen te beginnen of overwegen te stoppen met een zelfstandige activiteit, volgens de meest frequente commentaar gedeeld op sociale media. Welke remedies bestaan er?

1) Klanten vinden en houden

Het is goed om een droom te hebben, een perfect businessplan uit te werken, en te hopen dat de klanten dan als het ware zullen binnenrollen. Maar iedereen weet dat het niet zo vanzelfsprekend is. Bikkelhard is het: personal branding, marketingcampagnes, onderhandelen over de prijs, en ervoor zorgen dat er na de eerste opdracht nog volgen. Dit is een onderwerp waar elke ondernemer, hoe succesvol ook, vroeg of laat mee te maken krijgt. Er is geen magische formule of oplossing, maar met een flinke portie doorzettingsvermogen sta je alvast sterk. Altijd opnieuw ergens proberen binnenraken tot het lukt. En een goede after-sales voorzien om je ervan te vergewissen dat je klant weldra terugkomt is zeker geen luxe als je lange-termijn relaties wil opbouwen.

2) Wanbetalers

Eens het je gelukt is een klant binnen te halen hoop je natuurlijk dat die tijdig zal betalen. Jammer genoeg zijn er ook heel wat wanbetalers: mensen die “vergeten” te betalen of zelfs beweren betaald te hebben terwijl het niet zo is. Probeer daarom eerst en vooral duidelijk af te spreken via een offerte wat de vergoeding zal zijn. Zet dan een uiterste betaaldatum op je factuur. Aarzel niet een herinnering tot betalen te sturen als de betaaldatum verstreken is. Indien nodig stuur je nog een tweede herinnering of heb je er een gesprek over om aan te voelen of het om echte vergetelheid gaat of niet. Tot slot: aarzel niet professionele hulp in te schakelen als het om een groot bedrag zou gaan.

3) Boekhouding en zo

Een van de meest gestelde vragen op freelancers fora gaat over het vinden van een “goede” boekhouder. Men bedoelt waarschijnlijk een betaalbare boekhouder, want velen worden afgeschrikt door de prijs van een boekhouder en proberen alles zelf in orde te brengen om wat meer geld over te houden om van te leven. Dit heeft als gevolg dat men minder tijd heeft voor z’n hoofdactiviteit, en ook nog fiscaal interessante regels mist. Daarom vergelijk je best wat een normale prijs is voor een boekhouder, en besteed je dat stuk werk uit indien mogelijk, zodat je je activiteit maximaal kan uitbouwen en wegwijs wordt in het labyrint van fiscale optimalisatie en al wat je best in rekening houdt als freelancer.

4) Onzekerheid

Misschien is onzekerheid de grootste gemeenschappelijke deler voor alle freelancers, want vandaag weet je niet wat morgen brengt, en met één klant in de hand zijn er nog tien in de lucht (die iemand anders kan wegpikken). Als je niet tegen onzekerheid kan dan word je best geen freelancer. Elke ondernemer ziet vroeg of laat ook zwarte sneeuw. Leg voldoende buffer aan voor de moeilijke momenten.

5) Gebrek aan collega’s

Vooral ex-werknemers halen het gebrek aan collegiaal contact vaak aan ze gevraagd worden hoe ze hun freelancer-avontuur evalueren. En toch bestaan er ook heel wat mogelijkheden voor freelancers om dat soort contact te hebben via freelancersverenigingen, met een sparringpartner, of zelfs met klanten! Of je nu introvert bent of extravert, een freelancer wordt altijd gedwongen contact te zoeken en zo zijn/haar professioneel netwerk uit te breiden.

Isabelle Colle een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliek
Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten