Terug

Vijf argumenten om een bediende vacature in te vullen als freelancer

Je hebt het als freelancer ongetwijfeld al meegemaakt: daar zie je eindelijk je droomjob, maar hij wordt aangeboden onder een bediendestatuut. In een wereld van hybride werken, flexwerken en een nieuwe realiteit loont het de moeite om aan te dringen. Alle HR-diensten schreeuwen het van de daken dat ze streven naar een pool met een gezonde mix van verschillende profielen waarin ook ruim plaats is voor freelancers. Hoe pak je het aan om je plek daar te verwerven?

Doorbreek het cliché, en start alvast met een sollicitatie als freelancer, zelfs als de vacature voor een bediende geschreven is! Zet je beste troeven in om te bewijzen dat jij de beste bent om de functie in te vullen, niet alleen op basis van de gevraagde competenties voor de job, maar ook steunend op jouw toegevoegde waarde als freelancer. Zie hier vijf argumenten waar men moeilijk ‘neen’ op kan zeggen.

 

1. Flexibiliteit

 

Post-pandemie of volop pandemie? Het doet er niet toe: na wat de wereld is overkomen is er een verhoogde vraag naar flexibiliteit: flexibiliteit van werkplaats, van werktijd, van het takenpakket, van prioriteiten… noem maar op! En als er nu één type werkkracht is die weet hoe om te gaan met flexibiliteit dan zijn het de freelancers wel!

 

2. War for talent

 

Heel wat werkgevers hebben het heel moeilijk om het gepaste talent te vinden voor de vacature die ze plaatsen. Heel vaak gaat het nog om ‘werknemersposten’. Aarzel niet te argumenteren dat het een toegevoegde waarde is een freelancer in huis te halen om met het juiste talent de juiste job in te vullen in plaats van als absolute vereiste eerst en alleen naar het statuut te kijken.

 

3. Diversiteit

 

Talentenpools evolueren meer en meer naar gemengde modellen waar werknemers en freelancers in harmonie samenwerken en naar hetzelfde doel streven in het voordeel van de onderneming. Een bredere talentenpool voorziet in diversiteit op alle vlakken, en niet in het minst bij het voorzien van externe viewpoints als aanvulling op interne gedachtegangen. Je ziet nog vaak een ontknoping bij het vastzitten van een intern project wanneer een externe werkkracht zijn of haar visie deelt.

 

4. A new way of working

 

Of het nu aangewakkerd is door de pandemie of niet: heel wat mensen ruilden hun bediendenstatuut in om freelancer te worden. Ze zijn niet meer bereid dagelijks een lang traject af te leggen, aan een uurrooster van 9 tot 5 vastgekluisterd te zitten; of in het keurslijf van een hiërarchie te functioneren. Heel wat jongeren hebben bovendien gezien hoe hun ouders in dit regime eigenlijk niet gelukkig waren en zetten onmiddellijk de stap naar de zelfstandigheid. Ook jij kan jouw wens om freelancer te worden als argument aanhalen.

 

5. Minder vaste kosten

 

Tot slot kan je nog aanhalen dat je de onderneming een pak kosten bespaart aangezien je je eigen sociale zekerheid betaalt, je ziekteverzekering, vast materiaal en meer. Wees er dan wel voorzichtig voor om de prijs voor je diensten juist te zetten zodat je dit allemaal wel degelijk kan bekostigen! 

Conclusie? Ga altijd in op een vacature die je aanspreekt als freelancer, ook al staat er dat het een vaste job is als werknemer. De wereld is aan het veranderen, en HR zal dat vroeg of laat ook moeten doen. Er zijn al heel wat ondernemingen met een succesvolle blend tussen bedienden en freelancers. Bewijs jij dat je je als freelancer goed kan verkopen en een HR-afdeling op andere gedachten kan brengen?

--------------------------------

Isabelle Colle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliek.
www.isabellecollecommunications.com 

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.