Terug

Tekstschrijvers en de moordende concurrentie

Vroeger werkte ik als sportjournalist, ooit met het idee om verslag te doen van de Tour de France. Die droom bleek geen droom te zijn, omdat ik merkte dat ik sport steeds minder leuk begon te vinden. Hele dagen was ik met sport bezig, waardoor het plezier verdween. Op mijn vrije dag had ik niet zo’n zin meer om zelf te sporten of naar sport te kijken, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Combineer dit met elk weekend werken en de keuze om over te stappen naar de nieuwsjournalistiek was snel gemaakt.

Nu ik zzp’er ben, doe ik weer wat meer klussen die met sport te maken hebben. Qua sport ben ik vrij makkelijk, bijna alles is leuk. Vechtsporten trekken me minder en wat er leuk is aan formule 1 heb ik nooit begrepen. Verder volg ik alles, met wielrennen als absolute nummer één. Nu zag ik vorige week online een oproep voor tekstschrijvers die over wielrennen willen schrijven. Wat je precies moest gaan doen, werd niet vermeld, maar het zou deels in de weekenden zijn. Dat zorgde bij mij voor twijfel. Parijs-Roubaix kijk ik van start tot finish, maar blijft dat leuk als ik erover moet schrijven?

Het laagste bod ooit

Toch heb ik gereageerd, ook uit nieuwsgierigheid naar de aard van de opdracht. Na een week kreeg ik antwoord.
Ze hadden mijn cv en website bekeken en waren tot de conclusie gekomen dat we geen match waren. Dat had niks met mijn schrijfkwaliteiten te maken, maar met hun budget. Weet je wat ze wilden betalen per artikel? Enkele euro’s. Ik kan er nog steeds niet over uit. Nu snap ik heus wel dat niet iedereen een groot budget heeft. Maar hoe wil je een serieuze website opbouwen, met een community eromheen, zonder dat je de mensen die eraan meewerken wilt betalen. Enkele euro’s. Ik ga toch ook niet naar een autodealer en vraag of ik een nieuwe auto voor €27,50 kan kopen.

Aan de ene kant moet ik erom lachen, maar het doet ook wel pijn. Zoals gezegd is het voor tekstschrijvers niet altijd makkelijk. En dit soort fratsen zorgen ervoor dat mijn vertrouwen in mijn ondernemerschap daalt. Als dwarse Zeeuw geef ik niet zomaar op. Volgende keer geef ik dan ook vijf tips om het vertrouwen te behouden.

 

Door Martijn Katsman - https://martijnkatsman.nl/

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.