Terug

Influencers-freelancers opgelet: vergeten jullie je belastingaangifte niet?

Wat is een influencer eigenlijk?

Een influencer is een persoon die invloed uitoefent op het gedrag, de mening of de aankoopbeslissingen van anderen, via sociale media. Ze hebben meestal een groot aantal volgers en gebruiken hun platform (Instagram, TikTok…) om content (foto’s, video’s, blogs of berichten) te delen die aanspreekt bij hun doelgroep.

Hoe verdienen influencers geld?

Er bestaan verschillende manieren om als influencer geld te verdienen. Het is belangrijk op te merken dat niet alle influencers op dezelfde manier geld verdienen en dat de inkomsten kunnen verschillen naargelang van, bijvoorbeeld, hun individuele onderhandelingskracht met merken en adverteerders, de niche die ze aanboren, enz.:

• Merksamenwerkingen: influencers worden betaald door merken om producten of diensten te promoten in hun posts.

• Affiliate marketing: influencers nemen deel aan marketingprogramma’s, waarbij ze een unieke link delen naar producten of diensten. Als een volger via die link een aankoop doet, ontvangt de influencer daarop een percentage.

• Gesponsorde inhoud: influencers creëren gesponsorde inhoud, waarbij ze betaald worden om producten te vermelden of erover te praten.

• Advertenties: influencers kunnen ads plaatsen op hun sociale media-accounts of YouTube-video’s. Op basis van bv. het aantal klikken ontvangen ze een vergoeding.

• Eigen producten/diensten: sommige influencers creëren hun eigen producten of diensten om ze te verkopen aan hun volgers.

• Evenementen en publieke optredens: door deelname kunnen ze bv. een inkomst ontvangen als spreker, animator of panellid. Belastingplichten, hoezo? In België hebben influencers de verplichting hun inkomsten aan te geven. Zowel inkomsten als voordelen in natura moeten aangegeven worden in de personenbelasting. Iemand die dure schoonheidscrèmes ontvangt om daarvoor aankoopgedrag te genereren, zal de werkelijke waarde van de goederen moeten aangeven. Idem dito voor een betaald weekend aan de Amalfitaanse rivièra om een outfit te promoten. Occasioneel versus regelmatig Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen iemand die nu en dan iets post (ook al heeft die massa’s volgers) en iemand die daaruit een belangrijke inkomstenstroom genereert.

Zodra regelmatige posts en inkomsten gegenereerd worden moet je je inschrijven als zelfstandige. Daarbij kan je nog opteren er als eenmanszaak voor te gaan of als vennootschap. En daarbij hoort dan ook de betaling van sociale zekerheid in hoofdberoep of bijberoep.

Wat betaalt een influencer aan de fiscus? • Iemand die af en toe iets verdient (het zogenaamde ‘divers inkomen’) wordt na aftrek van kosten belast aan 33%.

• Iemand die regelmatig verdient (beroepsinkomen) gelden de normale progresssieve belastingschijven (tot 50%).
Influencers kunnen dus ook kosten aftrekken die ze maken in het kader van hun activiteit (bv. niet-betaalde reizen, enz.).

Wat als ik geen aangifte doe omdat het me niet zo duidelijk is?

Informeer u goed als u twijfels heeft, of vraag het aan uw boekhouder. Als u influencer-gelinkte zaken niet aangeeft staan daar boetes en belastingverhogingen op. Besluit: of je nu een Cristiano bent of een gewone Belg met een groot aantal volgers op TikTok, Instagram, Youtube of een ander kanaal: let op wanneer de kassa begint te rinkelen, want je hebt ook een belastingplicht die je niet over het hoofd mag zien!

Door: Isabelle Colle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Ze maakt uw tekst op maat van uw doelpubliek en outputmedium.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.