Terug

Handige tips voor freelancers: hoe ga je om met stress?

 

Zelfs al voor de Covid-19-pandemie was er een grote toename aan freelancers. In 2020 stonden meer dan 1 miljoen Nederlandse freelancebedrijven geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en dan hebben we het alleen over de Zzp'ers die dit werk doen als hoofdinkomen. Dankzij de pandemie en de nare financiële en professionele gevolgen voor velen, is freelancen een echte uitkomst gebleken voor mensen met bepaalde vaardigheden.

Of je nu een grafisch ontwerper bent, een schrijver of je werkt als assistent; voor freelancers ontstaan nieuwe mogelijkheden waarmee jij weer de controle neemt over je carrière en je toekomst. Je werkt van huis en je bent je eigen baas. Klinkt dat niet geweldig?

Helaas ervaren een groot aantal freelancers ook veel stress. Alleen als je begrijpt waar die stress vandaan komt, snap je hoe je je werk slimmer indeelt en minder hinder ervaart van werkdruk. In dit artikel kijken we eerst naar waarom juist freelancers zoveel last hebben van stress op het werk. Daarna krijg je advies over hoe je daar beter mee om kunt gaan, zodat jou ook een langdurige, gezonde en productieve carrière als freelancer te wachten staat.

 

Freelancer stress is een ander soort stress

Er is geen twijfel over mogelijk dat stress overal voorkomt, ook als je voor een baas werkt. Maar liefst een kwart van werknemers in loondienst geeft aan dat het werk de factor in hun leven is die de meeste stress bezorgt. De gangbare oorzaken zijn lange werkuren, een veeleisende baas of vervelende collega’s.

Er wordt te vaak gedacht dat freelancers - die hun eigen baas zijn en die van huis werken - automatisch een minder stressvol leven hebben. Niets is minder waar, want freelancers ervaren stress op andere manieren:

 • Verstoord balans tussen werk en privéleven
 • Isolatie
 • Gezondheidszorgen
 • Afleidingen

Daar komt ook nog eens bij dat je je eigen baas bent. Dat klinkt geweldig, maar in de praktijk brengt dat veel stress met zich mee. Je probeert constant je bestaande klanten tevreden te houden, maar werkt tegelijkertijd hard aan het werven van nieuwe klanten. Je moet je eigen verzekering regelen, je moet jezelf vakantie geven, er zijn geen interessante arbeidsvoorwaarden waarvan je profiteert, om maar niet te spreken over de berg administratief werk die je wekelijks moet verzetten.

Het is dan ook niet vreemd dat het voor veel freelancers overspannen raken. Er is stress, omdat je te veel deadlines hebt, omdat je je tijd verkeerd hebt verdeeld of omdat je simpelweg geen nee kunt zeggen en te veel werk aanneemt. Deze stress is echt, maar anders dan de stress waar mensen in loondienst bekend mee zijn. De gevolgen van elke soort stress zijn ernstig en daarom is het belangrijk dat je een manier vindt waarmee jij daar beter mee om kunt gaan.

 

Het draait allemaal om routine

Hoe hard je ook probeert om vaste werkuren in te stellen, de realiteit is dat veel freelancers het moeilijk vinden om volgens een exact rooster te werken. En dat heeft dan weer als gevolg dat de balans tussen werk en privéleven volledig wordt verstoord. Dit is een van de grootste problemen waar freelancers mee te maken krijgen.

Daarbij is het aanlokkelijk om lekker uit te slapen, laat te beginnen of je werk met je laptop op de bank uit te voeren. Helaas werkt dat eigenlijk altijd averechts en krijg je te kampen met veel te strakke deadlines en nachtwerk, omdat je overdag te weinig hebt gedaan.

Het vinden van een routine die goed werkt voor jou zal een groot verschil maken. Je begint simpel en zorgt ervoor dat je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaat en dat je elke ochtend op dezelfde tijd weer op staat. Daartussen deel je je tijd in zoals het voor jou uitkomt. Het belangrijkste is dat elke dag hetzelfde is en dat je je aan de volgende regels houdt:

 • Geef jezelf vaste werkuren.
 • Werk vanaf een ingerichte plek, zoals een kantoor aan huis.
 • Plan je pauzes en neem deze ook.
 • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk wordt afgeleid.
 • Trek de stekker eruit en plan een aantal uren per dag in zonder apparaten.

Uit onderzoek is gebleken dat het opzetten van een routine grote voordelen heeft voor je mentale gezondheid en dat het stress aanzienlijk zal verminderen. Jij bepaalt hoe jouw routine er uit ziet, zo lang deze past in jouw persoonlijke leven en bij wat je nodig hebt voor je carrière. Houd je hier elke dag aan en je zult zien dat je de stress veel beter aan kan en dat je je werk weer leuk gaat vinden.

 

Neem iedere dag tijd voor jezelf

Door een realistische en strikte routine op te zetten neem je tijd terug voor jezelf. Het is belangrijk dat je ook op andere manieren aandacht besteed aan zelfzorg om je stress onder controle te houden. Doe je dit goed, dan merk je vast een groot verschil. Denk na over de kleine dingen die je dagelijks kunt doen om jouw algehele welzijn te bevorderen. Hier vind je enkele voorbeelden:

 • Kook een gezonde uitgebreide maaltijd.
 • Neem een warm bad.
 • Houd een dagboek of blog bij.
 • Breng tijd door met familie en vrienden.

Lichaamsbeweging is een ander geweldig tijdverdrijf voor jou en je gevecht tegen stress. Als je voldoende beweging krijgt, heb je meer energie, verbetert je mentale gezondheid en wordt concentreren gemakkelijker. Daarbij is het een ideale manier om je immuunsysteem te versterken en ziekte tegen te gaan. Als je regelmatig even een snelle work-out inplant, word je productiever en heb je meer tijd. Vind je het moeilijk om de motivatie te vinden om te sporten, dan zijn er goede apps of fitness trackers waarmee je je voortgang vastlegt en zichtbaar maakt.

Het is belangrijk dat je begrijpt dat stress net zoveel invloed heeft op freelancers als op mensen die een “standaard” baan uitvoeren. Als je dat eenmaal door hebt en accepteert, werk je aan manieren om beter met die dagelijkse stress om te gaan. Lukt jou dat? Dan kun je jarenlang je eigen baas zijn en daar optimaal van profiteren.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.