Dit is de hoofdreden waarom de meeste mensen starten als freelancer. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wil. Wil je graag een paar maanden of jaren vanuit het buitenland werken, digital nomad worden of een workation doen, alles is mogelijk. Toch als je een online bedrijf runt. Daarnaast kan je kiezen wanneer en hoeveel je werkt. Wil je een spontane uitstap maken, eens langer uitslapen en ’s avonds doorwerken, enkele dagen op reis gaan, midden in de week … als freelancer kan het allemaal. Maar let wel, dit kan tegelijkertijd een nadeel zijn voor wie moeite heeft met zelfdiscipline en planning. Ten slotte gaat vrijheid ook over welke klanten en projecten je aanneemt. Je bent je eigen baas, en dus ben je in principe tot niets verplicht. Je hoeft geen maanden tot jaren samen te werken met klanten die je niet aangenaam vindt, je kan je focus verleggen en projecten te allen tijde stopzetten.
Als je het goed aanpakt, kan je veel meer verdienen dan werknemers. Je kan immers slim kosten aftrekken, je uurtarief optrekken, klanten targetten met veel budget, noem maar op. Er is geen limiet op je mogelijke inkomsten, wat in loondienst doorgaans wel het geval is, zelfs indien je promoveert.
Indien je het goed aanpakt en sterk inzet op netwerken, dan kan je op korte tijd veel nieuwe mensen ontmoeten. Dat maakt freelancen een sociale keuze, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. Zo leer je snel bij, en ontmoet je nieuwe klanten en interessante concurrenten. Je kan ook samenwerken met andere freelancers en coworken, wat ook weer zorgt voor veel sociaal contact.
Freelancer zijn gaat gepaard met onzekerheid, zeker in het begin. Zullen er wel voldoende inkomsten zijn? Zullen de klanten wel (blijven) komen? Wat als ik ziek word? Je bent niet zeker van je maandelijks salaris en andere voordelen. Maar je hier als freelancer natuurlijk wel rekening mee houden en bijvoorbeeld een spaarpotje aanleggen, geld beleggen, pensioensparen, e.d.
Als werknemer in een bedrijf heb je betaalde vakantiedagen, maaltijdcheques, vakantiegeld, een eindejaarspremie, noem maar op. In sommige bedrijven krijg je zelf een bedrijfswagen. Deze voordelen heb je niet als freelancer.
Wanneer je in loondienst werkt, heb je gegarandeerd je dagelijkse portie sociaal contact. Als freelancer moet je daar zelf naar op zoek gaan, anders kan het een erg eenzame bedoening worden. Ook kan in team werken een voordeel zijn voor het werk op zich, want collega’s met verschillende expertises kunnen de krachten bundelen. Als freelancer moet je daarentegen alle petjes opzetten, en dat is niet iedereen gegeven: de CEO, de marketingexpert, de administratieve verantwoordelijke, de socialmediamanager … Dit is zeker het geval in het begin, wanneer je als freelancer nog geen budget hebt om taken uit te besteden.
Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.