Terug

Eerste aanwervingen: een interessante investering

Wist je dat nieuwe werkgevers voor hun eerste werknemer van een bijna volledige vrijstelling van de basis RSZ-werkgeversbijdragen genieten, zonder beperking in tijd? En dat voor de volgende vijf werknemers een vermindering toegekend wordt in de bijdragen? Lees er hier meer over. 

Sommige freelancers gaan zo sterk groeien dat ze op een dag zelf de stap zetten naar een werkgever. Sinds een aantal jaren bestaat er een systeem van RSZ-bijdragevermindering voor de eerste werknemer: een nieuwe werkgever die een eerste werknemer in dienst neemt, kan genieten van een volledige vrijstelling van de basis-werkgeversbijdragen. In principe liep dit voordeel tot eind 2020, maar sinds 1 januari 2021 is deze maatregel verlengd voor onbepaalde duur. 

Bovendien bestaan er ook versoepelingen voor de aanwerving van de volgende werknemers: van de tweede tot de zesde.

Wie kan dit systeem gebruiken als werkgever?

Alle werkgevers uit de privésector, inclusief de vzw's en feitelijke verenigingen. Dit kunnen zowel kmo’s als grotere ondernemingen zijn. Voor de eerste aanwerving moet het gaan om een werkgever die ofwel nooit, ofwel sinds minstens vier opeenvolgende kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van de indienstneming, niet onderworpen is geweest aan de RSZ-wet (wet van 27 juni 1969) voor de tewerkstelling van een werknemer.

Aan de werknemers worden geen voorwaarden opgelegd.  

Hoeveel vermindering?

De werkgever kiest zelf voor welke werknemer hij de korting gebruikt. Hij kan evalueren voor welke werknemers een doelgroepvermindering interessanter is en beslist per kwartaal of/en voor wie hij de doelgroepvermindering eerste aanwervingen aanvraagt.
De werkgever kan gedurende twintig kwartalen nadat hij als nieuwe werkgever een eerste, (tweede, derde, vierde, vijfde of zesde) werknemer in dienst neemt, de kwartalen van de doelgroepvermindering opnemen.

Kwartaal

Voor de volledige tewerkstellingsperiode

1e werknemer

vrijstelling van de basisbijdragen *

 

Kwartaal

1 tot 5

6 tot 9

10 tot 13

2e werknemer

€ 1.550

€ 1.050

€ 450

3e werknemer

€ 1.050

€ 1.050

€ 450

4e werknemer

€ 1.050

€ 1.050

€ 450

5e werknemer

€ 1.050

€ 1.050

€ 450

6e werknemer

€ 1.050

€ 1.050

€ 450

*Het gaat om het forfaitaire bedrag G7: het saldo van de verschuldigde basisbijdragen na de eventuele sociale ‘maribel’ aftrek en na toepassing van de structurele vermindering. Een aantal RSZ-werkgeversbijdragen blijven wél verschuldigd, afhankelijk van het contract (arbeider of bediende); de grootte en de aard van de onderneming (met of zonder handels- of industrieel doel). Bovendien kan er nog een extra sectorale bijdrage verschuldigd zijn. Raadpleeg hiervoor uw sociaal secretariaat.

Meer informatie over deze maatregel kan je terugvinden op de RSZ-website in de Administratieve instructies RSZ

Door Isabelle Colle
Isabelle is een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliekWil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten