Terug

3 out of the box manieren om klanten te vinden als freelancer

Wees actief in Facebook-groepen voor en door ondernemers

Er bestaan letterlijk honderden Facebook-groepen waar ondernemers actief zijn. In deze groepen posten andere ondernemers regelmatig oproepen. Denk aan de groepen Creative Freelancers in Belgium en Alfavrouwen.

To do? Reageer regelmatig met je pitch onder posts waarin iemand vraagt naar een dienst die jij kan bieden. Een andere mogelijkheid is zelf een oproep plaatsen, bijvoorbeeld over het feit dat je klanten zoekt voor je pilotaanbod. Ten slotte kan je ook je expertise delen onder een post die gaat over een vraag waar jij een zinnig antwoord op kan geven. Je kan – indien relevant - ook je weggever delen, zoals je e-book. Dit alles zorgt voor online zichtbaarheid, leads en kan ook rechtstreeks klanten opleveren.

Volg ex-klanten op

Vaak zijn freelancers druk in de weer met het zoeken van nieuwe klanten. En dit terwijl ze al een reeks klanten hebben gehad die erg tevreden waren over hun aanbod. Zulke klanten zijn jou misschien even uit het oog verloren, maar hebben wel werk voor jou, nu of in de nabije toekomst. Het is ook mogelijk dat ze een bepaalde to do alsmaar uitstellen, een opdracht die jij nu zou kunnen doen voor hen.

Stuur deze mensen een mailtje en vraag of zij jou toevallig nodig hebben. Zie het als een soort van reminder dat jij nog steeds actief bent als freelancer. Deel ook updates over je diensten, indien die lichtelijk of sterk veranderd zijn. Vraag ook altijd hoe het met deze klant is, en houd het altijd luchtig en open. Begin met andere woorden simpelweg een ‘hoe gaat het?’-gesprekje. Wie weet heeft deze klant opnieuw een opdracht voor jou, of kent hij of zij iemand die net nodig heeft wat jij te bieden hebt.

Werk in onderaanneming voor gevestigde freelancers

Jij als kleine garnaal – startend freelancer of freelancer die nog maar een jaar of twee actief is – hebt misschien nog geen continue stroom aan klanten, maar anderen hebben dat wel. Dit soort gevestigde freelancers heeft zoveel werk, dat ze sommige opdrachten moeten weigeren.

Wat dan slim is, is deze freelancers weten te vinden en proberen te ontdekken of je geen opdrachten van hen kan overnemen, in onderaanneming. Dit is een win-winsituatie. Want hij of zij kan de klant dan toch helpen, waardoor die niet op zoek gaat naar een andere freelancer, én hij of zij kan ook nog een klein bedrag verdienen.

Hoe vind je deze grote concurrenten? Je kan ze vinden via social media, simpelweg op zoekwoorden als content writer, grafisch vormgever, webdesigner… (wat dan ook jouw functietitel is). De freelancers die bovenaan komen in de zoekresultaten, bijvoorbeeld op LinkedIn, zijn ofwel gevestigde ondernemers, waardoor ze hoog ranken, ofwel freelancers waar je gemeenschappelijke connecties mee hebt.

De tweede categorie is uiteraard niet per se interessant voor jou. Je wilt de eerste categorie vinden. Scrol dus wat verder en kijk wie geen gemeenschappelijke connecties heeft met jou, maar toch hoog rankt. Heb je een gevestigde concurrent gevolgen? Connect dan met deze persoon en stel nadien voor om een (online) koffieklets te doen. Zeg bijvoorbeeld dat je graag netwerkt met concurrenten omdat je graag bijleert van ervaren freelancers of dat je benieuwd bent naar zijn of haar ervaringen als ondernemer. Tijdens die koffieklets probeer je dan te achterhalen of die persoon inderdaad te veel werk heeft. Is dat het geval, dan kan je suggereren om werk over te nemen.

 

Door Chloë de Raedt 

Chloë is content creator en coach. Haar missie is ondernemers en KMO’s helpen om hun bedrijf of het bedrijf waarvoor ze werken uit te bouwen tot een pareltje met aantrekkelijke content en visuals.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.