Terug

Deze 5 fouten kent iedere (beginnende) ondernemer

1. Kies een richting Bij de KvK sta ik ingeschreven als tekstschrijver.

Daar is geen woord aan gelogen, maar het is een vrij breed begrip. Toen ik begon, heb ik geen duidelijke richting gekozen. Ik pakte alles aan, van commerciële projecten tot journalistiek werk, met alles ertussenin. Ja, het is leerzaam geweest om veel verschillende dingen te doen, maar ik doe het nu anders. Er moet brood op de plank komen, maar niet ten koste van alles. Ik zeg nu bijvoorbeeld ‘nee’ tegen opdrachten die te ver van mijn bed liggen. Het is voor iedereen beter om klussen te doen die bij je kwaliteiten passen. Voor de opdrachtgever, maar ook voor jou.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De arbeidsongeschiktheidsverzekering vergeleek ik een beetje met praten over scheiden terwijl je nog moet gaan trouwen. Vol energie ging ik me in het nieuwe avontuur storten. Dan ga ik toch geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten! Het is hartstikke duur en je krijgt pas na een aantal maanden een uitkering. Toch heb ik pas geleden een AOV afgesloten. Eén serieuze valpartij op de racefiets en ik kan maanden niet werken. En wat is nu die €150 per maand? Een halve dag werken.

3. Je bent ondernemer, geen huisvader ‘Maar dat is handig.

Als jij toch thuis gaat werken, kunnen de kinderen wel naar jou als de juf ziek is.’ Ik weet niet of jullie De Luizenmoeder hebben gezien, maar de praktijk is zo mogelijk nog erger. Er zijn meerdere andere ouders die denken dat je als thuiswerkende ondernemer overal tijd voor hebt. Mijn dochter gaat van 08.30 uur tot 14.00 uur naar school. Nadat ik haar gebracht heb, kan ik beginnen. Dan is het 09.00 uur. Tussendoor even lunch halen en de vaatwasser uitruimen. En tussen 13.00 en 13.30 uur doe je ook niks meer, want je moet zo weer weg. En dan komt er ook nog een vriendinnetje mee naar huis. Dit kan één keer per week, maar niet vier keer. Maak duidelijk dat je ondernemer bent, want de luizenmoeders maken misbruik van je.

4. Vakantie is vakantie

In de afgelopen 52 weken heb ik exact 1 week niet gewerkt. Idioot, ik weet het, maar ik kon niet zo goed ‘nee’ zeggen tegen opdrachtgevers. Ik hoef je niet te vertellen dat een week vakantie veel te weinig is. Laat je laptop lekker thuis als je op vakantie gaat. Je klanten kunnen wel even wachten.

5. Stel geen financieel doel

Vorige week zei een bevriende ondernemer volgend jaar een ton omzet te willen draaien. Ik vroeg waar het op gebaseerd was. Hij zei het wel een mooi bedrag te vinden. Dat snap ik, ik zou ook wel een ton omzet willen draaien. Maar wat heb je aan zo’n doel? Het is veel belangrijker om opdrachten te doen waar je energie van krijgt. Dan komt het financiële aspect vanzelf.

 

Door Martijn Katsman 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.