Terug

Hoe steek je er als freelancer met kop en schouders bovenuit?

De markt voor freelance werk groeit explosief. Steeds meer bedrijven maken gebruik van freelancers voor de uitvoering van tijdelijk werk. Het scheelt een hoop rompslomp. Bedrijven hoeven zelf niet op te draaien voor de huisvesting, vervanging bij ziekte en andere ‘personeels’ kosten. Over het algemeen kunnen ze vissen in een goed gevulde vijver met freelancers en zzp’ers. En dat merken de meer dan één miljoen zzp’ers in Nederland steeds vaker. Want hoe kun je je als freelancer nou nog  onderscheiden?

Freelance Accountant, freelance softwareontwikkelaar of, zoals in mijn geval, freelance communicatiefreelancer. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig freelance werkt. Vaak ook naast een baan in loondienst. Opdrachtgevers struikelen bijna over de freelancers die zich verdringen om die ene opdracht binnen te halen. Maar waar vind je nou de professional die het beste bij jouw (bedrijf) past? En hoe kom je er als freelancer achter wat die opdrachtgever nou écht zoekt en hoe sluit je daar het beste op aan? Met andere woorden: Hoe zorg je ervoor dat je op het juiste moment het juiste antwoord hebt?

Eerste indruk Als je de stap naar zelfstandig ondernemen maakt, denk dan goed na over hoe je jezelf wilt  presenteren. Wat zijn voor jou belangrijke waarden in je werk en wat zijn jouw drijfveren? Zorg ervoor dat dat in alles wat je doet duidelijk naar voren komt. Dat begint al op je visitekaartje en website. Daar krijgen potentiele opdrachtgevers een eerste indruk van je. En we weten allemaal hoe belangrijk die eerste indruk is! Laat zien dat je weet waar je het over hebt en, heel belangrijk, laat zien dat je aandacht hebt besteed aan je communicatie(middelen). Want dat zegt ook iets over de manier waarop jij je werk verzorgt. Zorg dat men makkelijk de weg vindt op je site en schrijf geen eindeloze teksten. Kort en krachtig is het devies. En heb je dan die afspraak: wees op tijd, zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet en bereid je goed voor.

LinkedIn Ik ben nu bijna een jaar bezig als zelfstandig ondernemer en  besef steeds meer dat het draait om jezelf laten zien én dat consequent en consistent te doen. Zorg dat je netwerk zich snel uitbreidt en zorg dat mensen je (her)kennen en het over je hebben. Plan iedere week afspraken met mensen die je nog niet kent. Je zult zien dat je netwerk heel snel groeit. Doe dat via je bestaande netwerk. Vraag mensen of ze je willen introduceren. Vrijwel iedereen die je dat vraagt, doet dat graag voor je. Nodig ze na het gesprek direct uit op LinkedIn. En dan alsjeblieft niet met die vreselijke ‘standaard’ tekst. Maak de tekst persoonlijk en refereer aan het leuke gesprek dat jullie hebben gehad. Vergeet natuurlijk ook dit platform niet waarbij je je ook online kunt profileren. 

Reageer regelmatig op berichten op LinkedIn en Facebook. En nog beter: plaats regelmatig berichten. Laat zien dat je de actualiteit volgt, lanceer nieuwe ideeën en producten. Zo zorg je dat mensen je naam regelmatig voorbij zien komen én ze zien waar jij je mee bezig houdt. En door je connecties te volgen zorg jij er weer voor dat je op de hoogte blijft van wat jouw relaties bezig houdt. Het verbaast me overigens nog steeds hoe weinig mensen daar ook echt gebruik van maken. Van de ruim 400 relaties die ik op LinkedIn heb is er slechts een handjevol mensen écht actief. Dus grijp je kans!

Service en kwaliteit Service en kwaliteit is alles waar het om draait als je die freelance opdracht eindelijk hebt. Een paar tips:

-          Verras mensen door ze net voor te zijn, door net even wat extra moeite te doen en dat belangrijke pakket zelf af te leveren.             Door nog even te bellen of alles naar wens is. Het lijkt zo eenvoudig, maar het maakt zo’n groot verschil! -          Wees duidelijk over wat je wel én wat je niet kunt. Dat voorkomt teleurstellingen. -          Blijf tot het einde van de opdracht attent en wees net zo gedreven met de afsluiting als met het begin. -          Vraag opdrachtgevers altijd om een referentie als je de opdracht hebt afgerond. Zet ze op je website, LinkedIn of op je profiel van een bemiddelingsplatform. Referenties zijn heel belangrijk als het gaat om het gunnen van opdrachten. Zorg ook dat men duidelijk kan zien wie jouw opdrachtgevers zijn, mensen identificeren zich daar graag mee en zijn eerder geneigd iemand in te huren die al gewerkt heeft bij een vergelijkbare organisatie. 

Investeren in je presentatie en je relaties zorgt ervoor dat je uiteindelijke met kop en schouders boven je concurrenten uitsteekt. Dat gaat zeker niet over één nacht ijs, maar op de lange termijn onderscheid je je daarmee!

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.