Terug

ABC tegen wanbetalers

 

Na het vinden van klanten zijn één van de grootste problemen voor freelancers wanbetalers. In welke mate kan je je ertegen wapenen of beschermen? De huidige regelgeving beschermt ondernemingen tegen wanbetalingen om de liquiditeiten van bedrijven gezond te houden. Betalingstermijnen en interestvoeten die wettelijk vastliggen zijn daarbij al een grote hulp. Er zijn enkele recente wijzigingen in de wetgeving die een bijkomende ondersteuning bieden.

Vaste betalingstermijn

Sinds 1 februari 2022 moeten alle B2B-relaties zich houden aan de beperking op de betalingstermijn van 60 dagen. Je kan dus niet langer een betalingstermijn vastleggen van meer dan 60 kalenderdagen. Een clausule waarbij je contractueel een langere betalingstermijn bedingt, wordt voor niet-geschreven gehouden: automatisch bedraagt de betalingstermijn dan 30 kalenderdagen. 

Clausules inbouwen om de betalingstermijn alsnog te verlengen?

Vóór de wetswijziging had je als klant-ondernemer maximum 30 dagen de tijd om de goederen of diensten en/of de factuur te controleren. Die termijn werd maar vaak misbruikt om de betalingstermijn gewoon te verlengen. Bijgevolg gingen vaak 90 dagen voorbij vooraleer de factuur opeisbaar was. De verificatieperiode moet nu deel uitmaken van de betalingstermijn van maximum 60 dagen waardoor de betalingstermijn start:

  • ofwel vanaf wanneer je de factuur ontvangt; 
  • ofwel vanaf wanneer je de goederen en diensten ontvangt als de datum van ontvangst van de factuur niet vaststaat of de factuur voorafgaand wordt ontvangen.

Daarnaast kan je geen contractuele regeling meer treffen voor de ontvangst van de factuur. Ook daarover werden vroeger clausules voorzien om de betalingstermijn te verlengen. De werkelijke ontvangstdatum is nu het uitgangspunt voor de aanvang van betalingstermijnen.

Bovendien ben je als schuldenaar verplicht ten laatste bij de levering van de goederen of de dienst alle informatie te verstrekken die nodig is voor de facturatie. 

Automatisch verwijlintresten verschuldigd

Voortaan ben je ook onmiddellijk en automatisch hoge verwijlintresten verschuldigd. Een ingebrekestelling is daarvoor niet meer nodig. Daar bovenop verhoogt dat bedrag eveneens onmiddellijk en automatisch met 40 euro als forfaitaire vergoeding voor de invorderingskosten van de schuldeiser. Als schuldenaar heb je wel nog de mogelijkheid om aan te tonen dat je niet verantwoordelijk bent voor de vertraging in de betaling. 


Korter kan nog

Het staat je als freelancer vrij te kiezen voor een kortere betalingstermijn in samenspraak met je klant. Ga je bijvoorbeeld voor 3 weken, zorg dan dat je klant er vooraf mee akkoord gaat en dat je het nog eens extra vermeldt op de factuur.

---------------------------------------

Isabelle Colle een communicatiespecialist met een passie voor schrijven. Zij vindt altijd de juiste woorden, op maat voor je doelpubliek

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten