Daar zat ik dan, energiek en vol met plannen om als freelancer aan de slag te gaan. Bij de belastingdienst en de kamer van koophandel had ik het officiële gedeelte afgehandeld. Een zakelijke bankrekening en verzekeringen waren geregeld. Al mijn creativiteit had ik gebruikt voor een eigen website en visitekaartjes. Ik was klaar om te starten als freelance vertaler en tekstcorrector!
Hoe nu verder? Waar kon ik opdrachten vinden? Gewoon googelen op ‘freelance vertaler gezocht’? Ik besloot eerst op internet te zoeken naar ervaringen van andere freelancers en daarmee inspiratie op te doen. Naamsbekendheid bleek de belangrijkste (en tegelijkertijd ook de moeilijkste) voorwaarde om freelance opdrachten te krijgen.
Daarvoor worden veel adviezen gegeven, bijvoorbeeld:
· Maak zakelijke profielen op LinkedIn, Facebook en Twitter en wees er actief. · Zorg voor een dynamische website waarbij je regelmatig iets publiceert. · Sla aan het netwerken. · Ga bloggen. Vanzelfsprekend probeerde ik ze allemaal uit. Zakelijke profielen op social media zijn eenvoudig aan te maken maar het bijhouden ervan kost erg veel tijd. Je moet vaak een bijdrage publiceren om onder de aandacht te komen van je doelgroep. Het vergt bovendien veel creativiteit om steeds iets nieuws te bedenken. Een dynamische website is zonder twijfel erg belangrijk. Publicaties, aanpassingen en leads zorgen voor een hogere ranking in de zoekmachines. Netwerken is een verhaal apart. Mijn ervaring hiermee is redelijk positief. Ik vond een aantal netwerkorganisaties in de buurt en vol goede moed ging ik naar een aantal bijeenkomsten. Erg interessant en gezellig. Je deelt enthousiast visitekaartjes uit en ontvangt er evenveel, maar opdrachtgevers vond ik er niet.
Bloggen bleek een perfecte manier om de aandacht te vangen van mijn doelgroep. Eerlijk is eerlijk, ik had nog nooit een blog geschreven en ben gewoon begonnen met een onderwerp dat mij boeit. De blogs publiceerde ik op mijn website en social media. Zo sloeg ik meerdere vliegen in één klap. Tot mijn grote verbazing werden mijn blogs gelezen, gedeeld en ontving ik veel positieve reacties. Eentje zelfs met het advies om eens naar opdrachten met als onderwerp ‘blogger gezocht’ te zoeken. Ik kon me niet voorstellen dat er opdrachtgevers op zoek waren naar bloggers en besteedde verder geen aandacht aan dat advies. Na een aantal weken kwam ik tot de conclusie dat social media en netwerken alleen bijdragen aan naamsbekendheid als je er heel veel tijd in steekt. Die tijd wilde ik liever gebruiken om opdrachten te vinden. Dus ging mijn zoektocht verder. Wat nu? Gewoon zoeken op internet naar steekwoorden zoals in mijn situatie ‘vertaler gezocht’, ‘tekstcorrector gezocht’ of misschien zelfs ‘blogger gezocht’? Zonder hoop typte ik de zoekwoorden ‘vertaler tekstcorrector blogger gezocht’ in. Bij de eerste resultaten vond ik tot mijn grote verbazing websites waar freelancers zich kunnen inschrijven en reageren op het aanbod van diverse opdrachtgevers. Het leek me een aantrekkelijke en eenvoudige manier. Het werkt als volgt: · Je maakt een account aan. · Je zorgt voor een goed en compleet profiel met je ervaring en competenties. · Je reageert op het aanbod van de opdrachtgevers.
Enthousiast bekeek ik de diverse sites en zag talloze opdrachten met het onderwerp vertaler gezocht, tekstcorrector gezocht en zelfs met blogger gezocht. Bloggen tegen betaling? Het leek te mooi om waar te zijn. Gemotiveerd maakte ik profielen aan en ontdekte dat er aanmerkelijke verschillen bestaan tussen de diverse platforms. Iedere site waar je freelance opdrachten vindt, heeft eigen voorwaarden. De belangrijkste verschillen zijn: · Gratis en betaalde profielen. · Gratis of tegen betaling reacties plaatsen. · Betaling per periode of betaling per reactie. · Altijd opzegbaar of contract met stilzwijgende verlenging. De meeste basisprofielen zijn gratis. Zo’n profiel heeft meestal als nadeel dat je pas na bijvoorbeeld 24 of 36 uur een opdracht ziet, waardoor andere freelancers al de kans hebben gehad om te reageren. Er zijn ook platforms waarbij je betaalt per reactie op een opdracht. Let op: dit bedrag loopt erg snel op. In mijn enthousiasme overzag ik in eerste instantie het financiële gedeelte van de diverse profielen niet. Daarna heb ik alle voor- en nadelen voor mezelf op een rijtje gezet en rustig de tijd genomen om te kijken welke opdrachten er op de diverse sites geplaatst worden. Bedenk ook dat reageren op een opdracht niet automatisch inhoudt dat je deze ook krijgt. Bereid je voor op teleurstellingen en zorg voor incasseringsvermogen. Over het contact met potentiële opdrachtgevers de volgende keer meer. Uiteindelijk vond ik het platform dat voor mij het meest ideaal is. Ik krijg er regelmatig opdrachten als vertaler en tekstcorrector. Bloggen doe ik inmiddels tegen betaling én voor mijn plezier. Een unieke ervaring!
Door: Loes Orru-Provoost http://talenvertalen.nl/
Loes heeft als freelance vertaler, tekstschrijver en tekstcorrector een schat aan ervaring op het gebied van vertalen, lokalisatie en transcreatie in het Nederlands, Italiaans, Duits en Engels. Ze houdt rekening met de culturele achtergrond van de doelgroep en de gewoonten van de betrokken taalgebieden. Haar vakgebieden zijn o.a. Italië, Sardinië, wijn, wijnbouw, toerisme en gastronomie.
Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.